top of page

ת"י 9001   ISO -  ( תקן איזו 9001, iso 9001 )

 

הבנת ההקשר של הארגון- הארגון צריך להבין ולמפות את הסוגיות החיצוניות והפנימיות הרלוונטיות לייעודו ולכיוון האסטרטגי שלו. מערכת האיכות החדשה תתמוך במטרות האסטרטגיות של הארגון, תהיה תפורה לתהליכי הארגון, תסייע לארגון להתמודד עם האתגרים שלו ותוסיף ערך אמיתי שאותו אפשר למדוד . ההקשר של הארגון יכול להיות דינמי ולפיכך יש לסקור אותו תקופתית ולהבין הסיכונים וההזדמנויות הנגזרים ממנו

הבנת הצרכים והציפיות של מחזיקי עניין- כחלק מהבנת הסביבה הארגונית (הפנימית והחיצונית) נדרש לזהות את בעלי העניין ואת דרישותיהם ממערכת ניהול האיכות. בעלי עניין יכולים להשתנות ולפיכך יש לסקרם תקופתית ולהתייחס לסיכונים ולהזדמנויות הנובעים משינויים אלו

 

מנהיגות - מעבר מניהול איכות למנהיגות לאיכות. הדגש עובר למעורבות הולכת וגדלה של ההנהלה הבכירה בתהליכי האיכות, ולהטמעת נושא האיכות בתהליכים העסקיים ובממשקים של הארגון עם בעלי עניין בתוך ומחוץ לארגון. לפיכך אין יותר דרישה לנציג הנהלה-ההנהלה אחראית לניהול האיכות כחלק מהניהול בארגון.

בעלי עניין – אדם או ארגון אשר יכולים להשפיע או להיות מושפעים או לתפוס את עצמם כמושפעים ע"י החלטות הארגון (לדוגמא: לקוחות, בעלים, אנשים בארגון, ספקים, בנקאים, תאגידים, שותפים, מתחרים וכו') הגדרה מתוך תקן Iso9000:2015-יסודות ומושגים.

 

חשיבה מבוססת סיכונים - הוספת מימד של חשיבה על נושאים שיעלולים להשתבש, סיכונים שעלולים לקרות וכתוצאה מכך – נקיטת פעולת מניעה .אין דרישה לתהליך ניהול סיכונים מובנה אלא לחשיבה תהליכית בתוספת חשדנות בסיסית של מה עלול להשתבש והתחשבות בכך בעת קבלת החלטות. יחד עם זאת סיכונים לארגון הינם נושא דינמי הדורש מעקב צמוד והתייחסות בזמן

הדרישה לפעולה מונעת שהייתה בגרסאות הקודמות הוסרה.

בנוסף, התקן מתייחס לזיהוי הזדמנויות וניצולן. דרך חשיבה המבוססת על חיפוש של סיכונים שעלולים לקרות וזיהוי הזדמנויות וניצולן יתן ערך מוסף למערך הניהול ולארגון. 

יש לדאוג למיפוי וסקירת הזדמנויות וקביעת פעולות למינוף הזדמנויות

 

שיפור מתמשך -ניהול תהליכים כתהליכי שיפור בגישת "מעגל השיפור של דמינג":

 תכנן-בצע-בדוק-ופעל לשיפור שישפיע על התכנון.

(Plan-Do-Check-Act (PDCA

מתיעוד תהליכים לניהול תהליכים -הוסרה הדרישה לנהלי חובה. ארגונים יפעילו  את מערכת ניהול האיכות כך שתתמוך בתהליכי הליבה שלהם.

יש למפות את תהליכי הליבה , כך שברור לכל סדר הפעילויות הנדרשות לביצוע כל תהליך, השיטה לביצוע כל פעילות, הקריטריונים/מדדים המעידים שהתפוקות איכותיות, מי האחראי לביצוע כל פעילות, מי הלקוח של כל תפוקה, האם קיימים סיכונים בתהליך וכיצד מתמודדים עימם ומה ההזדמנויות לשיפור התהליך. מיפוי תהליך דורש הבנה בתהליכים והשקעה בשיפור בטווח הקצר כדי לקצור פירות בהמשך. 

 

ניהול הידע הארגוני - אחד המשאבים העיקריים של ארגון הוא הידע. ידע נדרש לניהול כדי :

  1. לשמר את הידע של ליבת העיסוק

  2. לסנן ידע שאינו נחוץ (לעיתים יש המון ידע לא רלוונטי, לא תקף, כפל ידע)

  3. שיהיה ממוקד זמין ונגיש למשתמשים שנדרשים לכך

נדרש לקבוע מהו הידע ההכרחי, איך ישומר ויתוחזק והתייחסות לשינויים.

 

ניהול שינויים -הארגון וסביבתו משתנים כל הזמן וכתוצאה מכך - גם הארגון משתנה. לכן גם המערכת לניהול האיכות של הארגון צריכה להתאים את עצמה לשינויים המתרחשים בארגון כדי להישאר רלוונטית. נושא ניהול השינוי מקבל התייחסות בתקן בדרישות לתהליכים לתכנון השינוי, לניהול הידע בארגון, לבקרה על איכות המוצרים והשירותים ולשינויים בלתי מתוכננים שקורים.

סטנדרט ומבנה משותף חדש לכל תקני ניהול האיכות – מבחינת הגדרות, צורת מבנה התקן והמלל; מקל על ארגונים שמטמיעים מספר מערכות לניהול איכות (איכות, ניהול איכות סביבה, בטיחות, אבטחת מידע וכדומה) להקים ולנהל מערכת משולבת לניהול בנושאים שונים. מבנה התקן של 9001:2015 ISO מבחינת הסעיפים והמונחים - תואם את המבנה העתידי של שאר תקני הניהול שיצאו בגרסתם המעודכנת בשנים הקרובות.

מידע מתועד הנדרש במהדורת 2015

bottom of page