top of page

ת"י Iso45001 תקן ניהול בטיחות וגהות במקומות תעסוקה (בב"ת)

תקן Iso45001 מחליף את תקן 18001 ( OHSAS 18001 )

הבנת ההקשר של הארגון- הארגון צריך להבין ולמפות את הסוגיות החיצוניות והפנימיות הקשורות לבטיחות וגהות הרלוונטיות לייעודו ולכיוון האסטרטגי שלו. מערכת הבב"ת החדשה תתמוך במטרות האסטרטגיות של הארגון, תהיה תפורה לתהליכי הארגון, תסייע לארגון להתמודד עם האתגרים שלו ותוסיף ערך אמיתי שאותו אפשר למדוד 

הבנת הצרכים והציפיות של מחזיקי עניין- כחלק מהבנת הסביבה הארגונית (הפנימית והחיצונית) נדרש לזהות את בעלי העניין בנושא הבב"ת ואת דרישותיהם ממערכת הבב"ת.

 

מנהיגות - מעבר מניהול בב"ת למנהיגות ויצירת אווירת בב"ת. הדגש עובר למעורבות ההנהלה בבב"ת תוך הבנת האחריות (הפלילית) להטמעתה והבנת השפעתה על תהליכים העסקיים ובממשקים של הארגון עם בעלי עניין בתוך ומחוץ לארגון. ההנהלה אחראית לניהול הבב"ת כחלק מהניהול בארגון.

בעלי עניין – אדם או ארגון אשר יכולים להשפיע או להיות מושפעים או לתפוס את עצמם כמושפעים ע"י החלטות הארגון (לדוגמא: לקוחות, בעלים, אנשים בארגון, אורחים, ספקים, בנקאים, תאגידים, שותפים, מתחרים וכו') 

 

חשיבה מבוססת סיכונים - הוספת מימד של חשיבה על נושאים שעלולים להשתבש, סיכונים שעלולים לקרות וכתוצאה מכך – נקיטת פעולת לצמצומם או ביטולם .אין דרישה לתהליך

ניהול סיכונים מובנה אלא לחשיבה תהליכית בתוספת חשדנות בסיסית של מה עלול להשתבש והתחשבות בכך בעת קבלת החלטות.

ההתייחסות אינה רק לסכנות אלא גם לסיכונים תהליכיים (תהליכי עבודה, תהליכים עסקיים וכד'). סיכונים לעובד, לארגון, למשתמש, למשתמש סופי....

בנוסף, התקן מתייחס לזיהוי הזדמנויות וניצולן. דרך חשיבה המבוססת על חיפוש של סיכונים שעלולים לקרות וזיהוי הזדמנויות וניצולן יתן ערך מוסף למערך הניהול ולארגון.

 

שיפור מתמשך -ניהול תהליכים כתהליכי שיפור בגישת "מעגל השיפור של דמינג": תכנן-בצע-בדוק-ופעל לשיפור שישפיע על התכנון. (Plan-Do-Check-Act (PDCA

 

תכנית ניהול בטיחות בארגון

בהתאם לדרישת התקנות, יש להכין בארגונים המוגדרים תכנית לניהול הבטיחות . התכנית תוכן ע"י מכין תוכנית לניהול בטיחות  שעבר הסמכה לכך ובקרתה יעשה ע"י ממונה הבטיחות של הארגון.

 

ניהול הידע הארגוני - אחד המשאבים העיקריים של ארגון הוא הידע.  נדרש לקבוע מהו הידע ההכרחי בנושא בב"ת, איך ישומר, יועבר לעובדים  ויתוחזק בהתייחסות לשינויים בתהליכים ו/או בציוד.

ניהול שינויים -הארגון וסביבתו משתנים כל הזמן וכתוצאה מכך - גם הארגון משתנה. לכן גם מערכת הבב"ת של הארגון צריכה להתאים את עצמה לשינויים המתרחשים בארגון כדי להישאר רלוונטית. נושא ניהול השינוי מקבל התייחסות בתקן בדרישות לתכנון השינוי (לדוגמא-כבר בשלב רכישת תיוד), לניהול הידע בארגון, לבקרה על בטיחות המוצרים והשירותים ולשינויים בלתי מתוכננים שקורים.

דרישות דין ודרישות אחרות- הכרת דרישות ע"פ דין ודרישות אחרות, החלק הישים שלהן שחל על הארגון, כיצד מיישמים את הדרישות בארגון ובמידה ויש פערים כיצד מדביקים את הפער/מצמצמים אותו.

 

היעכות ותגובה למצבי חירום- מיפוי מצבי חירום אפשריים, הכנה לקראת מצבים אלו ע"י הכשרת אנשים לטיפול במצבי החירום ותרגולם בהתאם למצבי החירופ הפוטנציאליים שזוהו (בתיק המפעל או אחר)

 

סטנדרט ומבנה משותף חדש לכל תקני ניהול האיכות – מבחינת הגדרות, צורת מבנה התקן והמלל; מקל על ארגונים שמטמיעים מספר מערכות לניהול איכות (איכות, ניהול איכות סביבה, בטיחות, אבטחת מידע וכדומה) להקים ולנהל מערכת משולבת לניהול בנושאים שונים. מבנה התקן של ISO45001 מבחינת הסעיפים והמונחים - תואם את המבנה העתידי של שאר תקני הניהול שיצאו בגרסתם המעודכנת בשנים הקרובות.

bottom of page